To Paris 2024 ξεδιπλώνει την οπτική του ταυτότητα

Το concept περιστρέφεται γύρω από τη φράση «Κάτω από τα πλακόστρωτα, οι Αγώνες», ένα λογοπαίγνιο με το διάσημο σύνθημα «Κάτω από τα πλακόστρωτα, η παραλία!» που προέρχεται από την εποχή του Παρισινού Μάη του 1968.

Η οπτική ταυτότητα του Paris 2024

Ο λογότυπος και η οπτική ταυτότητα για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 παρουσιάστηκαν ήδη από το 2019. Ο σχεδιασμός συνδυάζει ένα χρυσό μετάλλιο και την Ολυμπιακή δάδα –δύο αναγνωρίσιμα σύμβολα των Αγώνων– με μια εικονογράφηση της Marianne, σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας λογότυπος θα χρησιμοποιηθεί τόσο για τους Ολυμπιακούς όσο και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Το επόμενο κομμάτι της οπτικής ταυτότητας, που ανακοινώθηκε μόλις χθες περιλαμβάνει μια συλλογή εικονογραμμάτων, διατηρώντας έναν συνδυασμό παραδοσιακών και μοντέρνων στοιχείων. Επηρεασμένη από την ουσία του Παρισιού και της γαλλικής κουλτούρας, αυτή η ταυτότητα εμπνέεται από τη μόδα, την κουζίνα, την αρχιτεκτονική και την ιστορία.

«Sous les pavés, les Jeux» (Κάτω από τα πλακόστρωτα, οι Αγώνες)

«Η οπτική ταυτότητα του Paris 2024 είναι ένας συνδυασμός αθλητισμού και στυλ», λέει η Julie Matikhine, η brand director του Paris 2024. «Το concept περιστρέφεται γύρω από τη φράση «Sous les pavés, les Jeux» [Κάτω από τα πλακόστρωτα, οι Αγώνες], ένα λογοπαίγνιο με το διάσημο σύνθημα «Sous les pavés, la plage!» [Κάτω από τα πλακόστρωτα, η παραλία!] που προέρχεται από την εποχή του Παρισινού Μάη του 1968».

Σύμφωνα με την Matikhine, αυτή η φράση αντανακλά το επαναστατικό πνεύμα του Παρισιού και αφηγείται μια βαθύτερη ιστορία. «Στη Γαλλία, οι δρόμοι μας ορίζονται από πλακόστρωτα, που είναι σύμβολα της κληρονομιάς μας», εξηγεί. «Αυτές οι πέτρες πεζοδρομίων αποτελούν τα θεμέλια του συστήματός μας και χρησιμοποιώντας το τετράγωνο σχήμα ενός πεζοδρομίου, μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλά πράγματα. Το συναρπαστικό μέρος είναι αυτό που επιλέγουμε να τοποθετήσουμε μέσα στο σχήμα του λιθόστρωτου»

Τα τετράγωνα πλακόστρωτα και η χρήση τους στον λογότυπο

Σύμφωνα με την Matikhine, τα τετράγωνα πλακόστρωτα περιέχουν ένα από τα τρία στοιχεία:

  • εμβληματικά σύμβολα και αρχιτεκτονική από την πόλη, όπως ο Πύργος του Άιφελ
  • πτυχές του γαλλικού τρόπου ζωής, όπως μια καρδιά που συμβολίζει τη Γαλλία ως χώρα της αγάπης, και
  • εικόνες που σχετίζονται με αθλήματα που μοιάζουν με τους χώρους στους οποίους παίζονται.

Η οπτική ταυτότητα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό γωνιωδών γραμμών και βασικών γραφιστικών σχημάτων σε ένα εναλλάξιμο κάνναβο που αποτίει φόρο τιμής στο στυλ Art Deco που κυριαρχούσε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 1924.

Η χρωματική παλέτα που χρησιμοποιείται στην οπτική ταυτότητα είναι ένα μείγμα πράσινου, μωβ, μπλε και κόκκινου, ενοποιημένα με λευκό, χρυσό και ροζ. Τα χρώματα είναι ζωηρά αλλά έχουν απαλό, παστέλ τόνο σε όλες τις εφαρμογές τους.

Τα εικονογράμματα του Paris 2024

Εκτός από τις εφαρμογές της οπτική ταυτότητας των Αγώνων, παρουσιάστηκε μια σειρά από εικονογράμματα που αναφέρονται ως “blazons” από τον Matikhine. Αυτά τα εικονογράμματα μοιάζουν με τα περίπλοκα σύμβολα που φαίνονται σε ένα οικόσημο και χρησιμεύουν ως «παράσημα». Σε αντίθεση με τα εικονογράμματα του Tokyo 2020, τα εικονογράμματα του Paris 2024 δεν διαθέτουν φιγούρες, αλλά αποτελούνται από τρία γραφιστικά στοιχεία: έναν κεντρικό άξονα συμμετρίας, μια αναπαράσταση του αγωνιστικού χώρου και μια απεικόνιση του αθλήματος που αντιπροσωπεύουν.

Για παράδειγμα, στο εικονόγραμμα για την επιτραπέζια αντισφαίριση, απεικονίζονται δύο ρακέτες η μία απέναντι από την άλλη σε ένα απλό τραπέζι με γραμμές, ενώ στο εικονόγραμμα για τον στίβο, δύο προπονητές είναι τοποθετημένοι σε κάθε πλευρά μιας οβάλ πίστας τρεξίματος. Συνολικά, υπάρχουν 70 εικονογράμματα, και οκτώ από αυτά παραμένουν ίδια τόσο για τους Ολυμπιακούς όσο και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες καθώς τα αθλήματα που απεικονίζουν είναι τα ίδια. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η επιτροπή επέλεξε να μην συμπεριλάβει φιγούρες στα εικονογράμματα, με σκοπό να τα καταστήσει πιο συμπεριληπτικά.

Η συνολική οπτική ταυτότητα και η αισθητική του Paris 2024 βάζει τον αθλητισμό στο προσκήνιο και τα παστέλ λιθόστρωτα θα είναι πανταχού παρόντα σε όλο το Παρίσι και σε μερικά από τα πιο εμβληματικά κτίρια της πόλης. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού είναι πρόκειται να ξεκινήσουν τον Ιούλιο του επόμενου έτους και να πραγματοποιηθούν μόλις τρία χρόνια μετά τους Αγώνες του Τόκιο 2020, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν με καθυστέρηση ενός έτους λόγω της πανδημίας.


Πηγή: +Design

Ας κρατήσουμε επαφή.

Γιατί το καλό design είναι επένδυση!