Μια βασική αλήθεια, που –δυστυχώς– πολλοί ακόμα αρνούνται να αποδεχτούν αναφέρει πως brand δεν είναι αυτό που πιστεύουμε εμείς για εμάς, αλλά αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για εμάς. Συνεπώς, υπάρχουν δύο εναλλακτικές για τον χειρισμό του brand: Είτε να κάνετε κάτι για το πώς σας βλέπουν οι άλλοι, παίρνοντας το θέμα στα χέρια σας, μιλώντας με έναν επαγγελματία, είτε να μην κάνετε τίποτα, αφήνοντας την εικόνα σας να διαμορφώνεται κατά τύχη, στον αυτόματο πιλότο, χωρίς στρατηγική.
Ένα –τυχαίο– παράδειγμα
Έχεις μια επιχείρηση που εμπορεύεται έπιπλα και προσφέρει μία εξαιρετική υπηρεσία – χρήση τεχνολογίας αιχμής για την προσομοίωση των επίπλων επιλογής του πελάτη στο χώρο του και αντίστοιχα την εγκατάστασή τους εκεί. Η ποιότητά σου είναι κορυφαία, είσαι περήφανος για το αποτέλεσμα που προσφέρεις και, για το οποίο, μοχθείς πραγματικά, κάθε μέρα. Έχεις πιστούς πελάτες. Και όσοι δοκιμάζουν την εμπειρία της υπηρεσίας και των προϊόντων σου, γίνονται αμέσως υποστηρικτές σου. Ενημερώνεις κάπου–κάπου και τη σελίδα σου στο Facebook και είσαι ήσυχος. Εφόσον τα προϊόντα σου και η συγκεκριμένη υπηρεσία έχουν καλή φήμη και, εφόσον βρίσκεσαι και στα social, όλα είναι καλά. Ή μήπως όχι;
Απέναντι από σένα, στέκεται ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής σου. Δεν προσφέρει την υπηρεσία προσομοίωσης σαν εσένα, όμως μερικά βασικά πράγματα τα έχει πολύ ξεκάθαρα. Ξέρει ποιος είναι – και το δείχνει με ευθύτητα. Ξέρει τι πρεσβεύει – και το εκφράζει με αμεσότητα. Ξέρει την αξία που προσφέρει – και το επικοινωνεί με συνέπεια. Και παρουσιάζει αντίστοιχο χαρακτήρα στο κοινό, που ταυτίζεται μαζί του.
Είναι κρίμα εσύ –με τη μοναδική υπηρεσία σου– να προσφέρεις περισσότερα, όμως, στην πραγματικότητα, αυτό να το γνωρίζεις μόνο εσύ. Άντε και οι εκλεκτοί σου πελάτες. Μέχρι εκεί. Τη μεγάλη πίτα της αγοράς δεν την αγγίζεις. Γιατί με μία κάρτα «απ’ το τυπογραφείο» που δεν έχει βασιστεί σε ολοκληρωμένη μελέτη ή με ένα ετοιματζίδικο website που δεν εφαρμόζει πιστά τα brand guidelines (με χρώματα και γραμματοσειρές στην τύχη διαλεγμένα) είναι σίγουρο πως δεν επικοινωνείς σωστά και αποτελεσματικά τις αξίες σου στο κοινό που θες με τον τρόπο που θες.
Καλά όλα αυτά, αλλά από πού ξεκινάει κανείς;
Από τις βασικές ερωτήσεις! Τρία πράγματα να θυμάσαι ότι πρέπει να απαντήσεις: Ποιο είναι το brand σου; Τι προσφέρει; Γιατί πρέπει να ενδιαφέρει κάποιον; Μετά έρχονται λίγο πιο δύσκολες ερωτήσεις: Το brand σου τι διαφορετικό κάνει από τα άλλα brand; Ποιο είναι το ύφος του; Προσφέρει κάτι μοναδικό; Πώς παρουσιάζεται στον κόσμο; Πώς το αντιλαμβάνεται ο κόσμος και γιατί το αναγνωρίζει; Πώς θα ήθελες εσύ να παρουσιάζεται στο κοινό; Τι κοινό/πελάτες θα επιθυμούσες; Τι κάνεις για το προσεγγίσεις; Ίσως ζοριστείς, όμως αξίζει τον κόπο. Διότι, χωρίς αυτές τις απαντήσεις, δύσκολα ένα brand θα ξεχωρίσει και θα αναπτυχθεί αποτελεσματικά.
Αν, ωστόσο, δεν τα καταφέρεις μόνος σου –μολονότι έχεις όλη τη διάθεση να το κάνεις– μην απελπίζεσαι. Mπορώ να σε βοηθήσω, έχω τα κατάλληλα ερωτηματολόγια και δοκιμασμένη μέθοδο για να δημιουργήσουμε το στρατηγικό σου πλάνο με βάση τις ανάγκες και τους στόχους σου. Eπικοινώνησε μαζί μου για να χτίσουμε μαζί την επαγγελματική –διαδικτυακή και όχι μόνο!– παρουσία σου.