Case study: branding πλατεία

Branding project (κατασκευή εταιρικής ταυτότητας) με λογότυπο και εφαρμογές του (μενού, κάρτα με QR code, πινακίδα, φωτιζόμενη επιγραφή, κ.ά.) για το all day snack bar «πλατεία | σημείο συνάντησης» στην Πέτρα Λέσβου.

Brief (σύντομη περιγραφή του έργου)

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (1924) κατασκευάστηκε στην κεντρική πλατεία της Πέτρας το κτίριο σε λιτό νεοκλασικό ύφος, με βασικό στοιχείο πελεκητή πέτρα από τη γειτονική Λαφιώνα. Το ισόγειό του λειτούργησε αρχικά ως καφενείο, ενώ ο όροφος ως ξενώνας. Η ιστορία του που ταυτίζεται με αυτή της οικογένειας που το έχτισε και το «δούλεψε», έπρεπε να αναδειχθεί μέσα από τη οπτική ταυτότητα του καταστήματος «πλατεία | σημείο συνάντησης» που σήμερα διαθέτει σε ένα ανακαινισμένο χώρο σύγχρονες γεύσεις που προέρχονται από ντόπιες πρώτες ύλες.


Ονοματοδοσία

Το όνομα «πλατεία» και το μότο «σημείο συνάντησης» ήταν ιδέα του ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Δένει επιτυχημένα την ιστορία από το παρελθόν (πλατεία) με τη στόχευση στο παρόν (σημείο συνάντησης). Προτάθηκε να γραφεί το αρχικό γράμμα «π» με μικρό για αισθητικούς λόγους και για να ξεχωρίσει από ομόηχα εγχειρήματα (π.χ. περιοδικό «Πλατεία»). Στα αγγλικά κρατήθηκε η λέξη «πλατεία» με ελληνικούς χαρακτήρες, ενώ αντικαταστάθηκε το μότο με τη μετάφρασή του (meeting point). Προστέθηκε η τοποθεσία (Petra Lesvos) και η ιδιότητα (All Day Snack Bar) σαν υπότιτλος ώστε να γίνει αποτελεσματικά η προσέγγιση σε τουρίστες και επισκέπτες εκτός νησιού.


Λογοτύπηση

Το λογότυπο είναι αποτέλεσμα αφαιρετικού στυλιζαρίσματος της πρόσοψης του κτιρίου. Αποδόθηκαν οι πέτρες που προεξέχουν (κυρίως περιμετρικά των κουφωμάτων και στις γωνίες). Διατηρήθηκαν οι οπτικές αναλογίες σε μεγάλο βαθμό για να τονιστεί η εμβληματική αρχιτεκτονική του κτιρίου (παρελθόν). Χρησιμοποιήθηκαν μόνο ισοπαχείς γραμμές και κρατήθηκαν παντού ίσες αποστάσεις μεταξύ τους ώστε αυτή η ισορροπία να οπτικοποιεί την αίσθηση ηρεμίας που (θέλουμε να) νιώθει ο πελάτης όταν το πρωτοαντικρίζει (παρόν). Αντικαταστάθηκε η διακόσμηση στη μέση της πρόσοψης της οροφής με το έτος ανέγερσης του κτιρίου αφενός για να τονιστεί η ιστορικότητά του, αφετέρου για να «ενσωματωθεί» οργανικά (να υπάρχει μεν, χωρίς να φωνάζει δε) στο σήμα του λογότυπου (απαιτούμενο στο brief η καταγραφή του «1924»).


Τυπογραφία

Η ελληνική γραμματοσειρά GFS Didot αποδίδει το πνεύμα του απέριττου ύφους της περιόδου του νεοκλασικισμού και ήταν η κυρίαρχη σε όλο τον 20ό αιώνα. Συμβολίζει την εποχή που χτίστηκε και άκμασε το κτίριο. Την γνωρίζουμε από τη χρήση της στα βιβλία των περασμένων δεκαετιών και τη συνδέουμε με τη γλυκιά νοσταλγία των παιδικών μας χρόνων. Η πιο γεωμετρική Neutraface Display οπτικοποιεί τη νέα μοντέρνα χρήση του κτιρίου. Η ανακαίνιση στο εσωτερικό του ισογείου διατήρησε τη «γραμμή» του, όπου ακόμα ξεχωρίζει η πέτρα. Ειδικότερα, η προσθήκη λευκών επιφανειών και φωτιστικών εκπέμπει φρεσκάδα, καθαριότητα και μοντέρνα αισθητική. Μεταξύ τους συνδυάζονται άριστα όπου το παρελθόν συναντά αρμονικά το παρόν προσελκύοντας το κοινό των social media αλλά και μεγαλύτερους.


Χρωματική παλέτα

Ο χρωματικός συνδυασμός σκούρο πράσινο (λαδί) και σκούρο πορτοκαλί αποτυπώνει τα δύο κυρίαρχα χρώματα (του τοπίου) της Λέσβου, δηλαδή τους ελαιώνες και το ιζηματογενές έδαφος (ειδικά στη Δυτική Λέσβο). Τα χρώματα αυτά τα συναντάμε και στο χωριό Πέτρα, καθώς η χρήση της πέτρας είναι κυρίαρχη (σε κτίρια και δρόμους), ενώ το πράσινο εκτός από το ότι είναι διάχυτο στο τοπίο (τα ελαιόδεντρα «αγκαλιάζουν» το χωριό), το απαντάμε και στα κουφώματα του ισογείου. Το μπεζ σαν τριτεύον χρώμα προστέθηκε για να δέσει και να «γλυκάνει» τα δύο κύρια που ως γήινα είναι ήδη «μουντά». Λειτουργεί κυρίως ως φόντο στη θέση του λευκού (όταν δεν θέλουμε έντονες αντιθέσεις αποζητώντας περισσότερη ηρεμία) και «παντρεύει» το νεοκλασικό στυλ του κτιρίου με το μοντέρνο στυλιζαρισμένο σήμα του.


Λογότυπο για χρήση στα ελληνικά


Λογότυπο για χρήση στα αγγλικά


Εφαρμογές branding


Ας κρατήσουμε επαφή.

Γιατί το καλό design είναι επένδυση!